jegyes

Plébániánkon minden évben egy alkalommal indul jegyeskurzus. Ebben az évben 14 alkalommal gyűlt össze a 6 jegyespár, akik a szentségi házasságra készültek. A foglalkozások során 22 házaspárral és 4 atyával és előadásaikkal ismerkedtek meg a jegyespárok.

Hat alkalommal katekézis témákról, 8 alkalommal a házasság során leggyakrabban felmerülő kérdések egy kis csoportjáról került szó. A jegyespárok minden alkalommal kérdéseket is kaptak heti útravaló gyanánt, amiről beszélgethettek, együtt gondolkodhattak. Ezek a kérdések a következő alkalom témájára vonatkoztak, azokat készítették elő. Az előadások után, pedig a csoport valamennyi tagja elmondhatta, hogy miként vélekedik a feltett kérdésekről. Ez lehetőséget nyújtott arra is, hogy a párok egymással is ismerkedhessenek.

 A kurzus végén kíváncsiak voltuk, hogy hogyan élték meg ezt az időszakot, milyen szép, vagy éppen nehéz érzéssel gondolnak vissza rá. Ezért megfogalmaztuk a kérdéseket, és meg is kaptuk a válaszokat a jegyespároktól, melyek itt olvashatók:

Kérdés: Milyennek képzeltétek a jegyeskurzust, mire számítottatok?

- Úgy gondoltam, hogy párkapcsolati foglalkozások lesznek. Örömmel és kíváncsisággal jöttem az első alkalomra.
- Nem tudtuk pontosan, hogy mire számíthatunk. Kíváncsian jöttünk az első foglalkozásra.
- Első alkalommal izgatottak voltunk, nem tudtuk pontosan mire számíthatunk, de annál nagyobb érdeklődéssel vártuk, kíváncsiak voltunk, hogyan is zajlik majd.
- A kezdeti félelem azonban hamar eloszlott, mert a kötetlen beszélgetés elfeledtette velünk minden aggodalmunk.
- Először azt hittük, hogy csak egy pár alkalmas beszélgetés lesz, ami mindenképpen a hasznunkra válik, válhat. Aztán első órán jött a meglepetés, hogy nem lesz ez annyira rövid, arra meg aztán tényleg nem gondoltunk, hogy még házi feladat is lesz. "Hűha, hát ők aztán nem viccelnek".
- Úgy gondoltuk, hogy több lesz a hittan része, mint a beszélgetés és párkapcsolati tréningek, de örülünk, hogy megvolt az egészséges arány.

Kérdés: hogyan éreztétek magatokat, mit nyújtott nektek ez a 14 foglalkozás?

- Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a kurzuson a gyakorlatias, hétköznapi életből merített példák, tanácsok kerültek előtérbe. Házaspárok történetein keresztül szembesültünk a mindennapi élet problémáival, amelyek egy-egy házasságban felmerültek, és megismerhettük azokat a módszereket, tanácsokat, amelyek segítségével teljesebb lehet a mi házasságunk is.
- A kurzus által nyitottabb lettem, illetve a különböző nézőpontok rádöbbentettek, hogy nem csak egy szempontból vizsgálható meg egy adott probléma.
- Megismertünk más fiatalokat, akik fontosnak tartják a szentségi házasságot, velük közösen jobban elmélyültünk sok érdekes témában, így a párkapcsolatunkban eddig esetleg fel nem merült kérdésekről is alkalmunk nyílt beszélni. Az előadók hitelesek voltak, bepillantást engedtek a saját életükbe, sok értékes gondolatot hallhattunk tőlük. Ezek közül igyekeztem lejegyezni is párat, melyek a későbbiek során kapaszkodóul szolgálhatnak egy-egy élethelyzetben.
- Egy percét sem éreztük úgy, hogy elvesztegetett idő lenne, de még az oda vezető út sem, mivel addig is egymással tudtunk törődni, vagy volt egy kis edzés, kocogás, - nehogy elkéssünk. Később mikor már összeismerkedtünk a többiekkel, velük is tudtunk beszélgetni.
- Sok érdekes embert ismertünk meg, valamint még jobban elmélyítettük a kapcsolatunkat.
- Nagyon tetszett, hogy minden előadó nyíltan beszélt a házasságáról, életéről vagy nehéz élethelyzetéről és arról, hogy hogyan tudták a hit és egymás segítségével megoldani. Szerettük, hogy nem kellett véresen komolyan venni, lehetett nevetni egymáson, egymással. - - Jó volt megismerni mások gondolatait Istenről, a szerelemről, a közös életről és az esküvői tervekről. Elmélyülést nyújtott egymás gondolataiban, jó volt, hogy "rá voltunk kényszerítve" hogy egymás komolyabb gondolatairól beszélgessünk, ne a megszokott hétköznapi dolgokról
- Lehetőséget nyújtott, hogy megmutassam a gondolataimat és megismerhessem másokéit - akiknek talán soha ilyen mértékben nem láttam volna bele a gondolkodásmódjukba

Mit üzentek az utánatok jövőknek a jövő évi jegyeseknek?

- Az utánunk jövőknek kitartást a nagy elhatározáshoz és figyeljenek, mert sokat tanulhatnak a "kurzuson".
- Semmiképp ne hagyják ki, vágjanak bele, akkor is, ha újnak vagy idegennek érzik a dolgot, mert az új élmény mindig gyarapítja az embert, tapasztalatot szerezhetnek és egyben nagyon jó program a párjukkal.
- Azt üzenném az ez után házasulandóknak, hogy az igazoláshoz persze egyszerűbben is hozzá lehet jutni esetleg máshol, megúszva ezt a fajta hosszabb kurzust, viszont nem érdemes a könnyebb utat választani, hiszen az sosem olyan emlékezetes és nem igazán értékekkel teli. Számunkra a közös fejlődés és gondolkodás, illetve az előadók elmondásai rávilágítottak, hogy sokszor hasonló problémákkal küzdünk mindannyian, csak némelyek meg tudják beszélni és túllendülnek a nehéz időszakon, mások pedig feladják és elválnak, energiát nem fektetve a megoldás megtalálásába.
- Legyenek őszinték, barátkozzanak, jegyzeteljenek, írják le a válaszaikat, mert nekünk már most jó érzés visszaolvasni őket. Merjék vállalni a gondolataikat, még ha úgy is gondolják, hogy nem ezt várják el.

A jegyesek véleményét összeállította: Lukács Vilmosné
2017. május 19.