Szeptember 28-án egy napos, buszos zarándoklatra készültünk. Utunk végső célja a horvát országi Almás községben lévő Mária kegyhely felkeresése volt.

A hét órára hirdetett indulásra mindnyájan együtt voltunk az autóbuszban, pontosan indulhattunk. Már a fegyelmezett gyülekezéssel kiderült, hogy nagyon gyakorlott, és elszánt zarándoklókkal utazunk együtt. Hova is készültünk? Mi is volt a célunk? A Szűzanyához indultunk, Öt köszönteni. A szívünkben vittük a kéréseinket, a hálánkat, és mindazokat, akik nem tudtak velünk jönni, de üzenetet bíztak ránk.
Tudván, hogy rövid az utazásunk, hamarosan elkezdtük az imádságokat. Peregtek a szebbnél szebb imák a zarándoklatra való hangolódásként, és természetesen a rózsafüzér tizedei. Jó volt ebben a nagy egységben, közös szándékkal  együtt imádkozni, felkészülni a találkozásra.

Első állomáshelyünk Eszék volt, itt a Ferences templomot, látogattuk meg. Itt Dukai Zoltán OFM (ferences atya), templom igazgató beszélt nekünk az ottani Ferences rend történetéről, és ő mutatta be nekünk a templomot is. Így tudhattuk meg, hogy az oltáron látható Mária szobor, a máriagyűdi második Mária szobor, mely a történelem viharában került Eszékre, és onnan már nem került vissza Máriagyűdre. A templom, ill. a rendház udvarán lévő kereszt valamennyiünket megdöbbentett, mivel a kereszt minden részét háborús eszközök darabjai képezték. A következő állomáshelyünk már Almás volt, a Djakovói egyházmegye legnagyobb búcsújáró helye, ahol évenként mintegy százezer ember fordul meg. Itt már az 1680-as években volt kegyszobor. Meglepő volt az új, modern templom látványa, mely 2003 évben épült meg. Ez a templom a negyedik templom, ezen a helyen, a korábbiak mind különféle módon elpusztultak. Az eredeti kegyszobor is az idők folyamán elpusztult, a jelenlegi 1857-ben készült, az eredeti másolataként. A Szűzanya, és a Kisjézus fején is arany korona van, mely szent II. János Pál pápa ajándéka.

A templomlátogatás után a Kersztútat jártuk be, és imádkoztuk végig. A hegy oldalába bele simuló úton a stációkat könnyű volt ugyan megjárni, de így több figyelmet fordíthattunk az odaadó elmélkedő imádkozásra. Ezzel az úticélunk utolsó fontos lelki programját végeztük el.
A Keresztút végén az elénk táruló kilátás, a természeti szépség már nem várt ajándék volt. A távolban kanyargó Duna méltósággal teli látványa különleges élményt nyújtott, lágy simogatással bezárta a szívünkbe a nap lelki élményét.  Az élesebb szeműek sejteni vélték a Duna-Dráva összefolyás helyét is.

A lelki programok után Csúza községben fehér asztal mellett halászlével vártak bennünket. Jóleső, felszabadult érzés volt a finom halászlevet elfogyasztani, és kicsit szusszanni, feloldódni, beszélgetni az asztaltársakkal.
A hazafelé út gyorsan eltelt. Volt még imádság restanciánk, és megbeszélni valónk is. Megint csak gyorsan, frissen pörögtek az imádságok.

Köszönettel tartozunk Ferenc atyának, aki megszervezte ezt a zarándoklatot, aki végig kísért bennünket az úton, a fontos ismertető információkat átadta nekünk, és széles jókedvével, figyelmes szeretetével, humorával éberen tartotta figyelmünket. Külön köszönet illeti még Angyal Lászlóné Magdit is, aki a szebbnél szebb imádságokat és énekeket hozta az útra, és azokat el is indította. És köszönjük egymásnak az odafigyelő, elkötelezett jelenlétet.

 

„Uram, jó nekünk itt lenni / A Te szent hajlékodban…”

Augusztus 17. és 20. között igazi testi-lelki felüdülést hozó élménnyel gazdagodtunk a Máriagyűdön immár másodjára megrendezett plébániai családtáborban. Két kisgyermekünkkel, a hároméves Veronikával és egyéves Kristóffal vehettünk részt ezen a három és fél emlékezetes napon. Nagy örömmel és elismeréssel tudunk csak szólni a gyönyörű helyszínről, színes programokról és legfőképp a minket körülvevő, kedves emberekről és szerető Istenünkről.

Free Joomla Lightbox Gallery

Helyszín, időpont

Az idei évben a már hagyományosnak számító nyári hittantáborunk július 24 és 29 között került megrendezésre Magyarhertelenden. Szálláshelyünk a Magyarhertelendi plébániaépület volt, melyet a Pécsi Egyházmegye bocsátott díjtalanul rendelkezésünkre. Az Egyházmegyétől és a Kertvárosi Szent Erzsébet Plébániától kapott segítség ill. anyagi támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikeres és élményekben gazdag tábort szervezhettünk a kertvárosi iskolák hittanos gyerekeinek.

Free Joomla Lightbox Gallery

Felnőtt ministránsaink, a hó első keddjén jönnek össze, hogy átbeszéljék az előttük álló feladatokat, reflektáljanak az elmúlt hónap eseményeire, ill. minden alkalommal valamilyen érdekes témában előadást hallgatnak.

Az idei esztendő utolsó összejövetelét, (június első keddjén) kellemes szalonnasütéssel ünnepeltük meg. Igaz, hogy sokan nem tudtak eljönni, de akik ott voltak, azoknak ez egy jó közösségi élmény volt. További szolgálatukhoz kitartást, és a Jóisten áldását kívánjuk.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Free Joomla Lightbox Gallery

Free Joomla Lightbox Gallery