A ministráns szó jelentése: szolgáló. Általában mi fiatalok és gyerekek végezzük ezt a szolgálatot, segítünk az atyáknak a miséken, és a kisebb szertartásokon is.

Miért ministrál egy mai fiatal? Azt gondolom, hogy erre a kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni. Talán a leghelyesebb válasz a következő: Közelebb szeretném érezni magam Jézushoz, Istenhez a mise keretein belül. Közelebb, mint amikor még a padokban ültem kiskoromban, és messziről szemléltem az eseményeket. Már akkor felnéztem a ministránsokra, akik felolvastak, perselyeztek és még egyéb feladatokat végeztek. Akár már kisgyermekként is ministrálhattam volna, de mindig mondtam a mamának, hogy majd később, ha már voltam elsőáldozó. Nem tudom miért gondoltam, hogy csak azután lehetek én is jó szolgáló az atya mellett. Lehet, hogy nem volt elég merszem túl kicsiként odaállni a nagyok mellé.

 

Az elsőáldozásom után már be is álltam ministránsnak, és rögtön meg is kaptam feladatként, hogy a hívek könyörgéséből egyet fel kellett olvasnom. Bedobtak a mély vízbe.

Habár már ministráns voltam és értettem mi is történik egy szentmisén, csak később tudtam átérezni az egészet. A mise lényegét, és azt is, hogy mi szolgálók, részei vagyunk a szentmise "koreográfiájának". Lassan elkezdtem kapni nehezebb feladatokat is, de ami az igazi fordulópontot jelentette az az volt, amikor fel kellett olvasnom az egyik olvasmányt. Ekkor éreztem igazán, hogy a nagyok már bíznak bennem, és egy ilyen komoly feladatot is nekem mernek adni. Ez hozzásegített a kötelességtudatom fejlesztéséhez.

A kapcsolataim is jól alakultak a társaimmal, kezdtem őket megismerni, és ma már mondhatom, hogy egy igazi közösséghez tartozom, akkor is, ha ennek a kis csoportnak nincs olyan sok "állandó" tagja. Jézust is közelebb érzem már magamhoz így, hogy értem mennyire fontos is a mi szolgálatunk a szertartásokon. Mi mutatjuk a példát a kisebbeknek (néha a felnőtteknek is), és mi vagyunk Jézus szeretetének hírnökei.

Én büszke vagyok rá, hogy a ministránsközösséghez tartozom. Ha van kedved, gyere te is! Légy példamutató szolgáló, és Jézus szeretetének hírnöke!