„Antióchiában nevezték először a tanítványokat keresztényeknek” Apcsel 11,26b

Az Antióchia rendszerét jezsuiták dolgozták ki Amerikában, majd átkerült Ausztráliába, onnan érkezett hozzánk 1994-ben. Különös, hogy Európában csak Magyarországon működnek ilyen ifjúsági közösségek.

  • a közösségek tagjainak életkora kb. 16-24 év között van;
  • strukturált program és bevált forma szerint működik, a csatlakozás egy hétvégi élménnyel kezdődik, amelynek heti folytatása van;
  • hangsúlyt helyez a Szentírásra és a szentségekre, a kiengesztelődés és az Eucharisztia szentségére;
  • házaspár jelenléte a közösségben a családegyház képét és a szentségi házasság mintáját adja a fiataloknak;
  • hidat ver az iskolai évek és a felnőtté válás között;
  • tartós barátságok szövődnek a hitben;
  • a fiatalok aktív világi vezetőkké válnak az Egyházban.

Kertvárosi közösségünk 2014 márciusában alakult. Nyolc fiatal vett részt a Néri Szent Fülöp Antióchia által szervezett nagyhétvégén. Az ő segítségükkel kezdtünk imaalkalmakat tartani plébániánkon. Védőszentünknek Bosco Szent Jánost választottuk. Hetente találkozunk péntekenként. A hónap 2. péntekjein misén és szentségimádáson veszünk részt és szolgálunk is. A hónap 4. péntekén többször közös alkalmat tartottunk a Pio közösséggel, melyre papokat, házaspárt kértünk fel tanításra. (Dallos Tamás-papi hivatásról, Nagy Norbert-identitásról, Barics Gabriel-liturgiáról, Nagy Péter és Judit-párválasztásról). Összesen 3 nagyhétvégén vettünk részt, a legutóbbin 12 fővel.
Közösségvezetők: Zsován Béla és Ági - háttérszülők és Pavlekovics Ferenc - papunk
Péntekenként a fiatalok különböző feladatokat kapnak, ők bonyolítják le az imaalkalmat, így szolgálva egymást. A működést háttérszülők és pap segíti. Alkalmanként a szülők is betekintést nyerhetnek közösségünk életébe.
Jártunk Budapesten a 20. jubileumi találkozón, ahol megismerkedhettünk az antióchiás közösségekkel.

Március 11-én, pénteken délután izgalom és kíváncsiság töltötte be mindannyiunk szívét. Heteken keresztül készültünk, minden erőnket belefektettük az első Nagyhétvégénk megszervezésébe.

Az Apáczai Nevelési Központban 17.00-kor kezdődött a programunk. Harminc 15-20 éves fiatal vett részt rajta. Már az elején a zenészcsapat lelkesen alapozta a hangulatot. Pavlekovics Ferenc atya nyitotta meg a hétvégét.

Bár sokunknak lehetetlennek és elképzelhetetlennek tűnt, de a Jóisten segítségével felejthetetlen időt tölthettünk együtt, melynek folyamán sok remek programon vettünk részt.

A fiataloknak lehetőségük volt hitüket sokféle módon megélni, és új embereket megismeri, új barátságokat kötni. A Szentlélek jelenléte végigkísérte hétvégénket, ahogy ez az Ige is:

S én veletek vagyok minden nap, a világ végezetéig.
(Mt 28, 20)

Köszönjük a sok támogatást és imát, amelyet közösségünkért és a Nagyhétvégéért ajánlottak fel! Hálásak vagyunk a rengeteg finom süteményért is, amelyet kaptunk!

Free Joomla Lightbox Gallery

A nyári szünet után szeptember 12-én találkoztunk. Beszámoltunk a nyári élményekről, megbeszéltük programjainkat, terveinket. Továbbra is hetente találkozunk péntekenként, 18-20 óráig. Terveink között szerepel, hogy havonta egyszer, második péntekenként fiataljaink Szentmisén, majd utána zenés Szentségimádáson fognak szolgálni. Erre az alkalomra nagy szeretettel várunk mindenkit! Ennek első időpontja október 10-én lesz 18 órától a kertvárosi templomban. Novembertől a hónap 4. péntekjein az imaalkalom tanítás részét pap, hitoktató illetve házaspár fogja tartani. A többi pénteken a szokott módon készülnek fel a fiatalok. November 7-9-ig lesz a nagyhétvége, melyre személyesen hívnak meg résztvevőket az Antóchiások. A nagyhétvége szervezésében segítünk a Néri Szent Fülöp közösségnek. Amennyiben van olyan 16. életévét betöltött fiatal, aki érdeklődik közösségünk iránt, hívjon bátran telefonon (tel: 06/30-6208412 Béla, 06/205442149 Ági).

Pillanatképeink a fotógalériában

A márciusi Antióchiás Nagyhétvégén kb. 90 fiatal vett részt, amiből 12-en a kertvárosi csapatból voltunk. Nagyon örültünk, hogy végre bővült a közösségünk pár új taggal. Számomra mindig nagy élmény a Nagyhétvége, utána úgy érzem, mintha lelkileg teljesen felfrissülnék. Velünk egykorúaktól hallhatunk olyan tanításokat, amik velünk is bármikor megtörténhetnek, vagy olyan tapasztalatokat, amiket már többen is átéltünk, ezért minden beszámolót egy kicsit magunkénak érezhetünk. A bölcs gondolatokon kívül megoszthatjuk egymással érzéseinket, gondolatainkat egy olyan közösségben, ahol érdekli a többieket mások véleménye. A tartalmas beszélgetések mellett élő zene teszi még jobb hangulatúvá a légkört. De a legjobb az egész hétvégében az, hogy végig érezni lehet az Úr jelenlétét.
Annyi szeretetet szoktam kapni egy ilyen hétvégén, aminek segítségével a következő hetekben jövő nehézségeimnek is nagy lelkesedéssel állok neki. Úgy érzem, minden hétvégén kapok valami újat, valami különlegeset, amitől mindig új élményekben lesz részem. Nem igazán lehet megfogalmazni, hogy mit tud adni egy ilyen közösség, ezt meg kell tapasztalni.