Remény Háza - Domus Spei
Nappali Melegedő

7632 Pécs, Tüskésréti u. 8.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax. 06 72 228-476

Nagy öröm számunkra a szürke hétköznapok között, ha ünnepelhetünk, különösen az őszi időszakban, mikor a napsütéses órák száma csökken, a délutáni melankóliát, olyanlor öröm váltja fel. Ezért is törekszünk arra, hogy minden ünnepet méltó módon megünnepeljünk.

Halottak napja és Mindenszentek ünnepe előtt kimentünk a temetőbe rendbetettük az elhunyt ellátottak sírjait és virágokat ültettünk. Az ünnep másnapján Sas Norbert Káplán Úrral ismét elmentünk a temetőbe és gyertyagyújtás mellet imádkoztunk a halottainkért, majd a Remény Házában a Káplán atya szentmisét ajánlott fel értük.
Szent Erzsébet ünnepét is nagyon vártuk. Ilyenkor a hagyományainkhoz híven megemlékezünk közbenjárónkról, legendákat olvasunk és a misében is kérjük, hogy továbbra sem felejtkezzen meg a rászorulókról.
 A napokban ünnepeltük Szent Miklóst, aki a legendák szerint segített a szegény népen. Előadást hallhattak a kliensek a szent életéről majd beszélgettünk róla.  Anna nővérnek köszönhetően a Mikulás személyes látogatásának örvendhettünk.

Az advent kezdetén együtt készítettük el a ház adventi koszorúját, melyen az első gyertyát a déli imádság keretében, közösen gyújtottunk meg. Karácsony szent ünnepét várva énekeket, misztériumjátékot és verset tanulnak a klienseink, melyet nálunk a Nappali Melegedőben, december 19.-én a karácsonyi ünnepségen fognak előadni és december 17.-én a Szent Erzsébet Plébánián rászoruló emberek részére tartandó ünnepségen, klienseink bemutatják a Remény Háza karácsonyi műsorát. Az ünnepi műsorra nagy izgalommal és örömmel készülnek az ellátottaink.

Intézményünk a klienseket szeretettel várja az ünnepek alatt is.

Free Joomla Lightbox Gallery

Október 7-én öten indultunk a Remény Házába a Több vagy, ha adsz! jelszó nevében. Önkéntes munkánk által szerettünk volna növekedni, azáltal hogy a rászorulóknak adjuk időnket, energiánkat, mosolyunkat. Szerintem mindannyiunkban volt egy kis félelem az új szituáció miatt, de mint később kiderült, alaptalanul.

A Remény Házában Anna nővér fogadott minket, összeismerkedtünk vele, majd a reggeli ima alkalmával bemutatott minket a többieknek. Ekkor röviden zenéltünk is nekik, hegedűn és citerán. A délelőtt folyamán sokat kártyáztunk, sakkoztunk, malmoztunk a hajléktalanokkal. Nagy részük nagyon nyitott volt, szórakoztató a társasága, a közös játék rengeteg nevetéssel telt! A jó időre való tekintettel kint is fociztunk, illetve ping-pongoztunk. A melegedő egyik „lakója” aznap töltötte meg az 53. életévét, úgyhogy ebédnél őt is felköszöntöttük, zenéltünk neki.

Számomra nagyon kellemes csalódás volt az ott töltött idő, rengeteg kedves, nyitott embert ismertem meg. A beszélgetések által változatos életutak rajzolódtak ki előttem, humoros és szomorú történetek is hallottam, és azóta máshogyan gondolkozom a hajléktalanokról. Azt hiszem, a Remény Háza hiánypótló intézmény. Itt a hajléktalanok napi kétszeri étkezést kapnak, tisztálkodhatnak, ruhát mosathatnak! Akik ide járnak igényesek, barátságosak, befogadóak, az idejüket hasznosan töltik. A másik négy társammal beszélgetve arra jutottunk, hogy mindannyiunk számára nagyon nagy élményt jelentett ez a rövid idő a Remény Házában a 72 óra kompromisszum nélkül program keretében, és máskor is szívesen részt veszünk hasonlón!

Andrásfalvy Csenge Zsuzsanna a 604 es Cserkészcsapat Parancsnoka

A Remény Háza ellátottjai is reflektáltak a fiatalok látogatására:

Örömmel fogadtuk a fiatalok látogatását. Szeretjük, ha látogató érkezik a házba. Ketten játszottak hangszeren. Nagyon tetszett a hegedűjáték. Még az O. Józsi születésnapját is megünnepeltük, dallal köszöntötték meg őt. Társasoztunk, kártyáztunk, malmoztunk, pingpongoztunk és az udvaron fociztunk velük. Meséltünk nekik és ők is elmondták, honnan származnak, milyen iskolába járnak. Nagyon szép délelőttöt töltöttünk együtt.

Szeretettel várjuk őket a jövőben is!

Free Joomla Lightbox Gallery

A Remény Háza Domus Spei Nappali Melegedőben immár hagyománnyá vált, hogy  a Rendőrség munkatársai évi rendszerességgel, előadássorozat keretében ismertetik a hajléktalanok sajátos életviteléhez, körülményeikhez kapcsolódó jogszabályi előírásokat.

2017 szeptember –13.-án, október 25.-én, és november 17.-én Dr. Gáborné Kiffer Krisztina c. rendőr őrnagy és Márk Judit rendőrtörzsőrmester tartottak képzést, melyen esetenként 35- 65 fő hajléktalan jelent meg. A rendőrhölgyek közvetlen modora feloldotta a kliensek kezdeti bizalmatlanságát, felbátorodva tettek fel őket érintő kérdéseket. Az előadássorozat harmadik napján játékos formában történt meg a hallgatóság számonkérése.

Öt  (3fős) csapat versenyzett, a csapatokat névvel látták el: Tek, Sünök, Megfigyelő, Mókusok, Szállító csapat. Vetélkedő, közlekedési totó, személyleírásos feladatok, közlekedési puzzle, keresztrejtvény, szórács kategóriák voltak. Összesítve a legtöbb pontot a Sünök érték el, ők – a csokoládé  mellett Oklevelet is kaptak.

I.    helyezettek :  SÜNÖK  ( Bánfai Vilmos, Szabó János, Vajda Péter)

II.    helyezettek:   TEK  (Wilkesz Lajos, Kalamár Zoltán, Gertner László)

III.    helyezettek:   SZÁLLÍTÓK  (Fábrik István, Grátz László, Fodor István)

A Remény Háza közösségét érintő jutalmakat – Közlekedj biztonságosan, UNO kártya, KRESZ teszt társasjátékokat a Városi Baleset Megelőzési Bizottság támogatta.

Köszönjük Dr. Gáborné Kiffer Krisztina c. rendőr őrnagynak és Márk Judit rendőrtörzsőrmesternek, hogy idejükből áldoztak a hajléktalanokra. Köszönjük, hogy oldott hangulatot tudtak teremteni előadásaik során, így felbátorítva a klienseket arra, hogy az előadásokon aktívan részt vegyenek, őket árintő kérdéseket tehessenek fel.
A rendőrhölgyek patronálását és segítő támogatását a jövőben is nagy szeretettel várjuk.

Idén is megrendeztük a nyárköszöntő juniálisunkat, melyen klienseink nagy örömmel vettek részt. A közös játékok, vetélkedők jókedvre derítettek minden ellátottunkat. Az udvaron kapura rugó verseny, tollaslabdázás és barátságos labdarugó mérkőzés zajlott, melyben Pavlekovics Ferenc atya és az téli időszakban működő Éjjeli Menedékben dolgozó munkatársaink is részt vettek. A kevésbé aktív klienseink szellemi tudásukat mérhették össze, rejtvényfejtő bajnokságban és ügyességi versenyeken vettek részt.  A nap végén a jutalmazás sem maradt el. Megköszöntöttük a legidősebb klienseinket is.

Az ünnepi ebéd is az udvaron készült, melyet Bana Lászlóné Olga készített el. A jól sikerült ünneplés utáni napon már a következő közös vetélkedőt tervezgettük.

Free Joomla Lightbox Gallery

Az eredeti ember nagyságú bronz szobrot, Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotását 2013-ban állították Torontóban. A művész egy padon fekve ábrázolja Jézust, ahogy naponta látjuk a fedél nélküli embereket városainkban. A testet takaró borítja, a mezítelen lábakon a keresztre feszítés szögei ütötte sebek. A szobor egy-egy másolatát több nagyvárosban elhelyezték – többek között Londonban, Washingtonban, Madridban, Oklahomában és Rómában is.

Főtisztelendő dr. Udvardy György Püspök Atya, Anyaszentegyházunk legnagyobb ünnepén -  püspök úr által 2014 óta immár hagyományt teremtve – Nagyszombaton  ellátogatott  a hajléktalanok közé. Vendégek  Csízi Péter Országgyűlési Képviselő Úr, az intézmény alapítója és fenntartója Pavlekovics Ferenc atya, a püspökségről Szép Attila és Máger Róbert  atyák,  kispapok  Krisztus Urunk feltámadását együtt köszöntötték dolgozókkal és ellátottakkal. Győzött a Megváltó és ebben a győzelemben része lesz mindazoknak, akik az övéi, akik bűnösök, de megigazultak.

 

„Szél a felhőt szerte fújja.
Él a Krisztus! Allelúja!
Emberek! Feltámadott! ”
( részlet Sík Sándor: Rózsakoszorú c. verséből)

nagybojt 1A napok, hetek rohanásából, a felgyorsult világból vesszük észre, hogy nagyböjtben vagyunk.
Elmúlt a Karácsony és már a farsangi időszakon is átrobogtunk.
Most eljött az elcsendesedés, a bűnbánat az elmélkedés ideje.
Hamvazószerdán Mánfainé  Récsei Timea elmondta nekünk, hogy mit jelképez ez a nap:

Sok helyen, még az előző évi barkát égetik el és a miséző plébános a hívek fejére szórja hamuját .A hamu szó hallatán sokféle kép idéződik fel bennünk. Rögtön magunk előtt látjuk ezt a porszerű, szürke anyagot, amely az égés végterméke. Ha valami teljesen leég, azt mondjuk, hogy porrá égett. Így lett a hamu a mulandóság, a bűnbánat jelképévé. Hamvazószerdán a miséző pap a fejünkre hinti, és ezt mondja: „ember emlékezzél porból vagy és porrá leszel. ” A másik változatban „térjetek meg és higgyetek az evangéliumban!” Az Egyház figyelmeztető szavai, amelyek önmagunkba tekintésre, bűnbánatra ösztönöznek.

A Remény Házába idén is megrendeztük a már hagyományosnak mondható farsangi mulatságunkat.
Az idei alkalmat különlegessé tette, hogy az ünnepség a ház megáldásával kezdődött. Vendégeink voltak Pavlekovics Ferenc plébános úr és Barics Gábriel káplán úr, akik a ház megáldása után velünk ünnepeltek. A vállalkozó kedvű ellátottak és a dolgozók jelmezes felvonulása után, fánkevő versennyel és vetélkedőkkel folytatódott a mulatság, amibe Plébános úr is bekapcsolódott.