Remény Háza - Domus Spei
Nappali Melegedő

7632 Pécs, Tüskésréti u. 8.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax. 06 72 228-476

Idén is megrendeztük a nyárköszöntő juniálisunkat, melyen klienseink nagy örömmel vettek részt. A közös játékok, vetélkedők jókedvre derítettek minden ellátottunkat. Az udvaron kapura rugó verseny, tollaslabdázás és barátságos labdarugó mérkőzés zajlott, melyben Pavlekovics Ferenc atya és az téli időszakban működő Éjjeli Menedékben dolgozó munkatársaink is részt vettek. A kevésbé aktív klienseink szellemi tudásukat mérhették össze, rejtvényfejtő bajnokságban és ügyességi versenyeken vettek részt.  A nap végén a jutalmazás sem maradt el. Megköszöntöttük a legidősebb klienseinket is.

Az ünnepi ebéd is az udvaron készült, melyet Bana Lászlóné Olga készített el. A jól sikerült ünneplés utáni napon már a következő közös vetélkedőt tervezgettük.

Free Joomla Lightbox Gallery

Az eredeti ember nagyságú bronz szobrot, Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotását 2013-ban állították Torontóban. A művész egy padon fekve ábrázolja Jézust, ahogy naponta látjuk a fedél nélküli embereket városainkban. A testet takaró borítja, a mezítelen lábakon a keresztre feszítés szögei ütötte sebek. A szobor egy-egy másolatát több nagyvárosban elhelyezték – többek között Londonban, Washingtonban, Madridban, Oklahomában és Rómában is.

Főtisztelendő dr. Udvardy György Püspök Atya, Anyaszentegyházunk legnagyobb ünnepén -  püspök úr által 2014 óta immár hagyományt teremtve – Nagyszombaton  ellátogatott  a hajléktalanok közé. Vendégek  Csízi Péter Országgyűlési Képviselő Úr, az intézmény alapítója és fenntartója Pavlekovics Ferenc atya, a püspökségről Szép Attila és Máger Róbert  atyák,  kispapok  Krisztus Urunk feltámadását együtt köszöntötték dolgozókkal és ellátottakkal. Győzött a Megváltó és ebben a győzelemben része lesz mindazoknak, akik az övéi, akik bűnösök, de megigazultak.

 

„Szél a felhőt szerte fújja.
Él a Krisztus! Allelúja!
Emberek! Feltámadott! ”
( részlet Sík Sándor: Rózsakoszorú c. verséből)

nagybojt 1A napok, hetek rohanásából, a felgyorsult világból vesszük észre, hogy nagyböjtben vagyunk.
Elmúlt a Karácsony és már a farsangi időszakon is átrobogtunk.
Most eljött az elcsendesedés, a bűnbánat az elmélkedés ideje.
Hamvazószerdán Mánfainé  Récsei Timea elmondta nekünk, hogy mit jelképez ez a nap:

Sok helyen, még az előző évi barkát égetik el és a miséző plébános a hívek fejére szórja hamuját .A hamu szó hallatán sokféle kép idéződik fel bennünk. Rögtön magunk előtt látjuk ezt a porszerű, szürke anyagot, amely az égés végterméke. Ha valami teljesen leég, azt mondjuk, hogy porrá égett. Így lett a hamu a mulandóság, a bűnbánat jelképévé. Hamvazószerdán a miséző pap a fejünkre hinti, és ezt mondja: „ember emlékezzél porból vagy és porrá leszel. ” A másik változatban „térjetek meg és higgyetek az evangéliumban!” Az Egyház figyelmeztető szavai, amelyek önmagunkba tekintésre, bűnbánatra ösztönöznek.

A Remény Házába idén is megrendeztük a már hagyományosnak mondható farsangi mulatságunkat.
Az idei alkalmat különlegessé tette, hogy az ünnepség a ház megáldásával kezdődött. Vendégeink voltak Pavlekovics Ferenc plébános úr és Barics Gábriel káplán úr, akik a ház megáldása után velünk ünnepeltek. A vállalkozó kedvű ellátottak és a dolgozók jelmezes felvonulása után, fánkevő versennyel és vetélkedőkkel folytatódott a mulatság, amibe Plébános úr is bekapcsolódott.

Várunk a csodára, a szépre, a jóra, a szeretetre

A hónap elején a Máltai Szeretetszolgálat gyertyagyújtásán vettünk részt, mely megható és szívet melengető volt . A Széchenyi téren gyűltünk össze: Egymillió csillag a szegényekért.

A Kertvárosi Szent Erzsébet Plébánián régi hagyomány – a templom védőszentjéhez híven – a szegények, a rászorulók támogatása. Sajnálatos módon az elmúlt tíz évben  a hajléktalanok száma növekvő tendenciát mutatott, ezért Pavlekovics Atya megalapította a Remény Háza – Domus Spei Nappali Melegedőt, mely öt éve sikeresen működik. Szándéka az volt,  hogy a társadalom perifériájára szorult hajléktalan embereknek legyen fedél a fejük felett.

Októberben annyi minden történt, hogy úgy gondoltam, meg kell osztanom, mert mély nyomot hagyott életünkben, lelkünkben.
A hónap elején szüreti mulattság volt, melyet Borjoliné, Anna már bemutatott.