2017. október 21-én (szombaton) ismét közösségi munkára hívtuk tagjainkat és a málomi templomba járó híveket abból az alkalomból, hogy az őszi „szokásos” nagytakarítást elvégezzük a templomban, temetőkertben. Célunk elsősorban a közelgő Mindenszentek ünnepére a temetőkert rendbetétele volt, azoknak az elhunytaknak a sírjait is rendbe tenni, amit már nem gondoz senki, mert nincs hozzátartozójuk. A szokásos csapaton kívül lehetett látni „új” arcokat is, akik a 9-órai kezdésre szeretettel megjelentek a felkérésre, s mely nagy örömünkre szolgált. A feladatok ismertetve lettek, ki-ki miben akart részt venni, attól függött, hogy milyen szerszámot hozott magával, amivel dolgozni tudott. A férfiak nyilván a nehezebb munkának, bozótirtás, gallyazás… láttak neki, a lányok – asszonyok a virágágyásokat, frissítéseket, újra ültetéseket vettük célba.

Két éve láttuk vendégül Béres Melindát és férjét, Regéczy Dávidot a KÉPMÁSestek rendezvénysorozatunk kapcsán. A híres Béres-Cseppek feltalálójának családja magyar és keresztény elhivatottságú, és ebből az indíttatásból szőlő- és bortermeléssel foglalkozik a Tokaji Borvidéken. Tavaly elnyerték az Ország Legszebb Szőlőbirtoka címet. Meghívásuknak június végén tudtunk eleget tenni. A nap ragyogóan sütött, mikor a buszunk bekanyarodott a templomunk elé és elindulhattunk. 

Május 28-án terveink szerint zajlott le az I. Gyermeknapi rendezvény a málomi templom környékén, melyre minden korosztályból jöttek gyermekek, s akiknek sok színes programmal és játékos vetélkedővel tartogattunk meglepetést azon a szombati délutánon. Szerettük volna, ha az a nap róluk – gyermekekről – szólna, amire későbbiekben is felnőtt korban emlékezni fognak. Volt beöltöztető, papírhajtogatás, lepényevés, foci, gyurmázás, aszfaltrajz és biciklis verseny. Nekem pl. legjobban tetszett az a feladat, amikor egy nagy zsákban mindenféle ruha, kabát, sapka nyakkendő, szemüveg… volt található és a lehető leggyorsabban kellett azokból minden gyermeknek felöltöznie. Azon a napon Berecz Tibor atya este 5 órakor igeliturgiát tartott, majd tábortüzet raktunk, körül ültük, beszélgettünk, zenét hallgattunk Szentkereszti Tamás jóvoltából, s közben a nyársbotokon már sisteregtek a szalonnák. Látni lehetett új arcokat, sok volt az érdeklődő, s mindenki elégedetten búcsúzott, a jövő évi viszontlátás reményében.
Ezt követő napon volt URNAP-ja, melyre szintén nagy szeretettel készültünk és vállaltuk a sátrak elkészítését (Hamburgerné Eszter – Fórizsné Magdi német nemzetiségi; Bosnyák házaspár horvát nemzetiségi; Kövesiné Marika – Lászlainé Klári; Horváthné Zsuzsi – Böröczné Márti), amíg tehetjük vállaljuk ennek a szép hagyománynak őrzését. A sátoralapokat korábbi években Pammer Dezső egyesületi tag készítette el. Már kora hajnalban az összegyűjtött virágszirmok és zöld lombozatok a templomnál várták, hogy helyükre kerüljenek, s méltó módon körmenettel emlékezzünk, imádkozzunk Jézusunk szent testének és vérének ünnepén.
E fenti két programról és képes beszámolóval, most szeretnénk ízelítőt adni.

Free Joomla Lightbox Gallery

Málom 1954 óta Pécs városához tartozik, az un. Pécsi víztől délre húzódó dombvonulat, egyik Északra néző lapos völgyében fekszik. A falut szinte koszorúként öleli át a közeli "Rózsadomb" és a Malomvölgyi úti lakótelep. A málomi településrész templomának szentélye román, ill. gót stílusú, XII. századi eredetű, a bővített rész a XVIII. században készült barokk stílusban.

2015. Március 13-15 (péntek-szombat-vasárnap) között ünnepeltük templomunk védőszentjének, Szent Józsefnek ünnepét.
 
Ebből az alkalomból 3 napos lelkigyakorlatra kértük fel Dr. Diósi Dávid vicerektor Urat, aki Erdélyből, Gyulafehérvárról érkezett közénk, és boldogan elvállalta a felkérést.
A teológus tanár első látásra is nagyon szimpatikus és barátságos arcot mutatott nekünk, aki elmélkedéseibe foglalta az ünnep kapcsán a böjtöt és annak fegyelmét, bűneink felismerését, bűnbánatot, megbocsájtást, méltó módon készülve Megváltónk feltámadására. De kiemelte templomunk védőszentjének erényeit és nagyságát is, melyekkel oly hűen szolgálta Istent és Jézust, és melyek mindig példaként szolgálnak a férfiak, apák számára. Megragadjuk ezt az alkalmat is, hogy hálát mondhassunk Neki azokért a lelki morzsákért, amelyekkel hazatérhettük.

A Málomi Szent József Egyházközség Egyesülete 2007-ben alakult a Szent József tiszteletére szentelt templom híveinek közösségéből. Az alapítók saját akaratukból hozták létre, és tevékenysége szorosan kötődik és kapcsolódik a Málomi filia lelki életéhez, pasztorációs tevékenységekhez.
A Baranya Megyei Bíróság által hivatalosan bejegyzett szervezet a 2007. március 31-én kelt Alapszabályt alapul véve működik. Az öt főből álló vezetőséget a tagok ötévente választja meg a tagság a közgyűlésen. 2012-ben az egyesület létszáma meghaladta a 30 főt.